Het laatste kwartaal van dit jaar is ingegaan. Een mooi moment alvast een voorschot te nemen en een blik vooruit te werpen op de toekomst. Hoe gaat facilitair management (FM) eruit zien? Waar gaat het naartoe en waar moeten we rekening mee houden? Wij zien een toekomst waarin facilitair management steeds meer gebruik maakt van data om processen slim, duurzaam, efficiënt en modulair te maken.
Tegenwoordig draait bijna alles om data. Facilitair management blijft niet achter. Steeds vaker zie je dat FM gebruik maakt van data om strategische beslissingen te nemen, bijvoorbeeld over huisvesting- en energievraagstukken. Met behulp van IoT (Internet of Things)-apparaten kunnen faciliteiten worden uitgerust met sensoren die real-time gegevens verzamelen over energieverbruik, ruimtegebruik en operationele prestaties. Deze data bieden waardevolle inzichten waarmee managers slimme beslissingen kunnen nemen om de efficiëntie te verhogen, kosten te verlagen en de ecologische voetafdruk van de organisatie te verkleinen. Dat brengt ons bij het volgende punt.
Duurzaamheid staat hoog op de agenda van veel organisaties. Facilitair management speelt een cruciale rol bij het verminderen van de ecologische voetafdruk van bedrijven. Met dataverzameling kunnen facilitaire processen worden geoptimaliseerd. Dankzij gedetailleerde inzichten kunnen bijvoorbeeld onnodig energieverbruik en afval worden verminderd. Daarnaast kunnen facilitair managers ook kijken naar energiezuinige technologieën, waardoor organisaties hun milieudoelstellingen kunnen bereiken en tegelijkertijd kosten kunnen besparen.
Naast het verduurzamingsvraagstuk zien we dat facilitair management steeds meer behoefte heeft aan data om de werkomgeving te optimaliseren en efficiënter in te richten. Slimme technologieën - zoals automatische verlichtingssystemen, slimme klimaatregeling en ruimtereserveringssystemen - zorgen voor een goede werkomgeving. Je kunt bijvoorbeeld de bezettingsgraad van vergaderruimtes en werkplekken monitoren. Zo kun je de beschikbare ruimte optimaler benutten en onnodig ruimtegebruik verminderen. Dit soort systemen wordt aangestuurd door de data die wordt verzameld en gevisualiseerd in bij voorkeur één overzichtelijk dashboard.
Dit wordt steeds belangrijker, zeker aangezien organisaties een uitdaging hebben om medewerkers naar kantoor te krijgen. Hybride werken is de norm geworden. Daardoor is het belangrijk om de werkomgeving zo aantrekkelijk mogelijk te maken. De werkomgeving moet meerwaarde bieden. Daar ligt een grote kans voor facilitair management en datagestuurde oplossingen helpen daarbij.
De toekomst van facilitair management modulair, wat betekent dat oplossingen flexibel en aanpasbaar moeten zijn aan de snel veranderende behoeften van organisaties. Modulaire systemen - zoals flexibele werkstations en geautomatiseerde GBS-systemen - stellen bedrijven in staat om ruimtes snel en efficiënt aan te passen aan veranderende eisen. Deze flexibiliteit verbetert niet alleen de productiviteit, maar maximaliseert ook de gebruikte ruimte en verlaagt bijvoorbeeld energiekosten het verbruik af te stemmen op daadwerkelijk gebruik van het gebouw en gebouwdelen - zonder dat het ten kosten gaat van een aangenaam binnenklimaat.
Facilitair management is al flink aan het veranderen. Steeds meer FM’ers maken al gebruik van data om hun processen efficiënter te maken en hun strategieën te onderbouwen. Duurzaamheid staat hierin centraal. Daarnaast zal slim facilitair management de werkervaring van medewerkers verbeteren en de productiviteit verhogen. Tenslotte zal modulariteit organisaties in staat stellen om zich aan te passen aan snel veranderende omstandigheden.
Kortom: organisaties die deze trends omarmen, bereiken operationele efficiëntie en hebben een positieve impact op het milieu en hun medewerkers. Wil je hiermee aan de slag? Beyond Eyes helpt organisaties om hun facilitair management te verslimmen en te verduurzamen. Dat hoeft niet in een keer, maar kun je stap voor stap opbouwen. Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden.