“Het moet anders,” is een veelgehoorde uitspraak van gebouweigenaren en -beheerders. Maar hoe? Hoe verzeker je jouw gebouwgebruikers van een gezond en duurzaam gebouw? In dit artikel geven we je 3 toepasbare tips.
Weet jij hoe jouw gebouw met energie omgaat? Wat de energie slurpende apparaten en installaties zijn? Hoe het zit met de elektriciteitsrekening? Een gebouw dat duurzaam en verantwoord met energieverbruik omgaat: het gebeurt pas mondjesmaat. Dit terwijl het inzichtelijk maken van het energieverbruik in een gebouw helemaal niet zo ingewikkeld is.
Door onze slimme energiesensoren kan het totale energieverbruik per gebouw, verdieping of grote energieverbruiker in kaart worden gebracht. Het inzichtelijk maken van energiestromen zorgt ervoor dat het energieverbruik kan worden afgestemd op het daadwerkelijke gebruik van het gebouw. Zo kan niet alleen energie worden bespaard en minder CO2-uitstoot worden uitgestoten, maar leidt dit ook nog eens tot een lagere energierekening.
“Hoe mooi is het als je vanuit facilitair oogpunt ervoor zorgt dat medewerkers in een veilige, efficiënte, duurzame, maar ook comfortabele omgeving kunnen werken?” aldus Walther Huyzen, directeur Facilitair Bedrijf bij Aegon. En dat is precies waar Beyond Eyes in gelooft: het centraal stellen van gebouwgebruikers. Zij zijn immers de kracht achter iedere organisatie. Zo vindt ook Walther: “Ik wil dat data helpt om onze gebouwen te laten praten, om te laten zien dat er een toegevoegde waarde is vanuit technologie, maar wel om een behoefte in te vullen voor medewerkers die in onze panden daar gebruik van maken.”
Het centraal stellen van gebouwgebruikers heeft een positief effect. Zo zijn zij tevredener, productiever en vitaler wanneer zij in een slim gebouw kunnen verblijven dat is afgestemd op de wensen, behoeften en activiteiten die er plaatsvinden. Beyond Eyes maakt dit mogelijk door inzichtelijk te maken welke ruimtes bezet zijn, waar moet worden schoongemaakt, waar de luchtkwaliteit geoptimaliseerd moet worden en hoe energie kan worden bespaard. Hierin wordt naast sensordata ook de beleving van gebouwgebruikers meegenomen middels een feedbacktool. “Techniek is dus een middel dat ervoor zorgt dat gebruikers van gebouwen op een goede manier gefaciliteerd worden. Dat is waar je het uiteindelijk voor doet,” aldus Walther.
De coronapandemie heeft meer dan ooit de focus verlegt naar vitaliteit en gezondheid. Het faciliteren van een gezond en comfortabel binnenklimaat speelt hierin een belangrijke rol. Zo vertelt ook Ton Fleuren, directeur Business Development bij Heijmans: “We weten dat er steeds meer fijnstoffen, pollen en dergelijke in de lucht zitten die niet goed voor mensen zijn. Het is dus belangrijk dat er binnen gebouwen aan luchtverversing wordt gedaan.” Dit kan door sensoren te plaatsen die monitoren of gebouwgebruikers onder de juiste omstandigheden kunnen verblijven en werken. Niet alleen door de temperatuur, maar ook de luchtvochtigheid en het CO2-gehalte in ruimtes te meten. Dit werd ook bij Aegon toegepast: “We zetten de slimme sensoren dusdanig in dat we geen klimaatklachten krijgen en mensen een fijn gevoel hebben wat betreft geluid, licht, CO2 en zuurstof. Data helpt ons daar enorm bij, al eigenlijk voordat de gebouwgebruiker erbij komt,” aldus Walther.
Benieuwd hoe we een veilig, gezond en duurzaam gebouw bij Aegon hebben gerealiseerd? Je ziet het in onderstaande video.
Graag eens vrijblijvend de mogelijkheden doorspreken? Neem dan contact met ons op.
*Beelden uit de video zijn deels voor en deels tijdens de coronapandemie opgenomen. Tijdens de pandemie is uiteraard rekening gehouden met de anderhalvemeter richtlijn.