"We kregen zicht op waar reizigers daadwerkelijk verbleven op perrons."
Metrostation Beurs is het belangrijkste metrostation in Rotterdam, alsook het drukste metrostation van Nederland. Bij vervoersbedrijf RET ontstond de behoefte om inzicht te krijgen in de benutting en het gebruik van perrons. Met de inzichten wilde RET onder meer de schoonmaak efficiënter en slimmer inzetten. En reizigers daarmee een prettiger verblijf bieden.
In het najaar van 2019 werd daarom op metrostation Beurs een demo-kit van Beyond Eyes geplaatst. Naomi Heida, destijds toezichthouder en beheerder van een deel van de schoonmaakcontracten bij RET legt uit: “Ik dacht: de sensoren en diensten van Beyond Eyes worden veelal uitgerust in kantoren, ziekenhuizen, musea en onderwijsinstellingen maar waarom niet ook op metrostations? Zo zouden we inzicht kunnen krijgen in de benutting en het gebruik van perrons.” RET had tot dan toe zicht op het aantal in- en uitcheckende reizigers op stations aan de hand van OV-chipkaarten. “Deze gegevens zeggen echter niets over de looproutes van reizigers en waar zij zich bevinden op het perron. Je hebt wel vermoedens waar ze veelal zitten en staan binnen de stations, maar met Beyond Eyes kregen we inzicht waar reizigers zich daadwerkelijk bevinden,” aldus Naomi.
Met de nieuwe en bevestigende inzichten, verkregen uit de data van Beyond Eyes, heeft RET de schoonmaak op metrostations kunnen optimaliseren. Een mooi voorbeeld van een nieuw inzicht is het metrostation Beurs. “Onze aanname was dat het aan het uiteinde van het perron niet druk was. Daar staat geen bankje of prullenbak, is geen uitgang en is geen winkel gevestigd. Uit de data van Beyond Eyes kwam naar voren dat het toch continu druk was daar. Om dit te verklaren zijn we verder gaan kijken. Het bleek dat op het station daarvoor, dat ter hoogte ligt van de in- en uitgang van de Markthal, veel reizigers aan het uiteinde van het perron instapten. De in- en uitgangen van stations hebben dus impact op de benutting van (aansluitende) stations,” aldus Heida.
Dankzij de verkregen inzichten kan RET de schoonmaak op metrostations slimmer en efficiënter inzetten, namelijk alleen op plekken waar het nodig is. Dit door de route van schoonmaakmedewerkers af te stemmen op drukbezette gebieden, wat ook weer bijdraagt aan een optimale beleving van de reizigers.
Inmiddels zijn na deze demo-fase ook de Rotterdamse metrostations Blaak en Eendrachtsplein uitgerust met sensoren. Momenteel bekijken RET en Beyond Eyes wat er nog meer uit de data gehaald kan worden om perrons beter te benutten.
Neem dan contact met ons op.