Volledig thuiswerken, terug naar kantoor of hybride werken? In alle gevallen wordt flexibiliteit van gebouwen verwacht. Zo blijkt ook uit de data van Beyond Eyes.
Voor de coronacrisis lag het gemiddelde gebruik van werkplekken en vergaderruimtes veel hoger dan tijdens de eerste lockdown in maart 2020. Het gemiddelde gebruik van werkplekken daalde naar 2% en het gebruik van vergaderruimtes naar 7%. Ook tijdens de tweede lockdown in oktober 2020 is een daling te zien in het gebruik van vergaderruimtes en in mindere mate in het gebruik van werkplekken.
Daarentegen vertoont de grafiek tijdens de meest recente versoepelingen, in de zomer van 2021, een lichte stijging. Met name het gebruik van vergaderruimtes steeg relatief snel. Het gebruik van werkplekken ligt anno nu rond de 13% en het gebruik van vergaderruimtes rond de 27%. Daarnaast blijkt uit de data van Beyond Eyes dat bestaande ruimtes anders worden ingedeeld om zaken als hybride vergaderen beter te faciliteren, maar ook om kosten van het beheren en gebruiken van werkplekken te verlagen. Op kantoor draait het nu veelal om samenkomen in plaats van effectief werken.
Maar de grote vraag hierin is: hoe zorg je er voor dat jouw gebouw continu mee kan veranderen met de activiteiten, wensen en behoeften van je medewerkers? En hoeveel werkplekken en vergaderruimtes heb je nodig om te kunnen schakelen in wisselende bezettingen? Zijn er meer ontmoetingsplekken nodig nu de functie van het kantoor veranderd is? Kortom: waar ligt de behoefte en wat is nodig om een optimaal gebouw te faciliteren?
Het antwoord is simpel: het is van groot belang dat op basis van harde data en feiten weloverwogen beslissingen gemaakt worden. Alleen dan kun je een gebouw faciliteren dat mee kan veranderen met de wensen, behoeften en activiteiten van jouw medewerkers. Zo faciliteer je een optimaal kantoor voor je medewerkers en bespaar je hoge kosten aan onder andere vierkante meters en energie.
Plan daarom nu vrijblijvend een afspraak in om de mogelijkheden voor jouw gebouw te bespreken.