Het kabinet gaat scholen verplichten om alle klaslokalen te voorzien van een CO2-meter. Nieuwbouwscholen en scholen die gaan renoveren zijn dit nu al verplicht en medio 2023 moet deze verplichting gaan gelden voor alle bestaande basis- en middelbare scholen. Niet overbodig, daar een te hoog CO2-gehalte zorgt voor snellere verspreiding van virussen en kan leiden tot concentratieproblemen.
Ook voor de coronapandemie was goede ventilatie in klaslokalen al een belangrijk thema. Oudere schoolgebouwen zijn ruim van opzet, hebben hoge plafonds en ramen die tegen elkaar opengezet kunnen worden. Maar door de tijd heen zijn veel ramen vervangen door exemplaren die niet meer open kunnen. Het is dus ook noodzaak om in verouderde schoolgebouwen aanpassingen door te voeren voor goede luchtkwaliteit en een veilig, gezond verblijf van scholieren en leraren te kunnen garanderen.
Met een CO2-meter kan je de luchtkwaliteit in een klaslokaal nauwkeurig en continu meten en zo nodig aanpassingen doen voor betere ventilatie. Maar ondanks dat het kabinet eerder dit jaar miljoenen beschikbaar stelde, heeft 40 procent van de scholen nog niet in ieder lokaal zo'n meter hangen. Dit bleek uit een recent onderzoek van het ministerie van Onderwijs onder 6.331 kleine scholen.
"De gelden die ter beschikking zijn gesteld blijken vooralsnog niet toereikend om het probleem structureel op te lossen."
Beyond Eyes biedt scholen de mogelijkheid om dit issue structureel aan te pakken. In dit initiatief bundelen schoonmaakorganisatie CSU en Heijmans kennis en realisatiekracht om slimme en duurzame omgevingen te realiseren. Slim gebouwbeheer, activity based schoonmaken en optimalisatie van installaties en ventilatie begunstigen een gezonde, veilige en comfortabele omgeving voor vitale gebruikers. Door bijvoorbeeld sensoren te plaatsen die CO2, luchtvochtigheid en temperatuur meten, krijgen scholen inzichten en kunnen zij datagestuurde beslissingen maken om de luchtkwaliteit en het binnenklimaat structureel te verbeteren.
Hoewel gebouwbeheer en ventilatie onderwerp van gesprek zijn bij schoolbesturen, blijft de vraag naar ondersteuning uit, constateert CSU Branchemanager Onderwijs Marjolein Dreef-Poort: “De gelden die vanuit de overheid ter beschikking zijn gesteld blijken vooralsnog niet toereikend om het probleem structureel op te lossen. Ook de ambitie om vanuit goed werkgeverschap nieuwe docenten te enthousiasmeren voor een gezonde werkomgeving, wordt nog niet onderschreven. Wij kunnen helpen met inzicht, analyse, advies en een concreet actieplan om dit te realiseren”, aldus Dreef-Poort.
Ondanks dat de aanwezigheid van een CO2-meter in de loop van volgend jaar pas wordt verplicht, acht onderwijsminister Dennis Wiersma het noodzakelijk dat scholen zich voorbereiden op oplopende coronabesmettingen. In de strijd tegen corona is frisse lucht een belangrijk wapen. Het CO2-gehalte zal snel toenemen als scholieren met grote aantallen in kleinere ruimtes zitten zonder mechanische ventilatie en ramen die niet open kunnen. Ziektekiemen verspreiden zich in rap tempo als het CO2-gehalte in een ruimte te hoog is. Luchten en ventileren helpt dus om virusverspreiding via de lucht te beperken. Daarnaast heeft een te hoge CO2-waarde een negatief effect op het concentratievermogen. Dit geldt overigens ook voor (te) hoge temperaturen.
“Al jarenlang is de luchtkwaliteit in scholen ondermaats en is er actie nodig om deze te verbeteren”, stelt Beyond Eyes Senior Sales Consultant Saskia Smulders. Comfortsensoren van Beyond Eyes geven inzicht in het CO2-gehalte, temperatuur en luchtvochtigheid in ruimtes. In de visie van het kabinet mist Smulders een belangrijk punt: “Wat ga je doen met die data? Alleen een raam openzetten of een ontvochtiger plaatsen helpt niet. Er moet ook iets structureels gebeuren als blijkt dat het binnenklimaat niet in orde is. Daar kunnen wij bij helpen.”
Door data te verzamelen en te monitoren wordt duidelijk of scholieren en docenten onder de juiste omstandigheden in klaslokalen kunnen verblijven. Bij een te hoge CO2-waarde worden facility managers hiervan genotificeerd en gaat er bijvoorbeeld een lampje knipperen of klinkt een geluidssignaal. Zo weten docenten direct of zij ramen moeten openen voor betere ventilatie.
De verzamelde data en overschrijdingen worden gelogd in een dashboard. “Aan de hand van analyses stellen we samen met de scholen een verbeterplan op. We kunnen die verbeteringen vervolgens voor de school laten uitvoeren door één van onze partners”, legt Smulders uit. “Daarna blijven we meten om zeker te weten dat de doorgevoerde aanpassingen en verbeteringen tot het gewenste resultaat leiden. Als dat niet het geval is, is bijsturen altijd mogelijk.”
Wil jij scholieren en docenten een veilig, gezond verblijf garanderen, én wil je tijdig voldoen aan de verplichting vanuit het kabinet? Wij kunnen helpen om de luchtkwaliteit en het binnenklimaat in jouw schoolgebouw structureel te verbeteren. Onze experts adviseren je graag over de comfortsensoren van BE Vital.
➡️ Neem contact met ons op.