“Waar behandelruimtes op papier 8 uur bezet waren, bleek dit in de praktijk soms maar 2 uur te zijn.”
Huisvestingsvraagstukken spelen revalidatiecentrum Roessingh regelmatig parten. De verschillende behandelteams beschikken over eigen behandelruimtes. Na signalen over een tekort aan ruimtes en behoefte aan uitbreiding van een aantal disciplines, werden de bezettingsgraad en benutting met behulp van data uit sensoren van Beyond Eyes in kaart gebracht. Wat bleek? Het gebruik van de ruimtes bleek in praktijk minder frequent dan werd aangenomen.
De medisch specialisten van het revalidatiecentrum leren patiënten zo goed als mogelijk (weer) zelfstandig met hun beperkingen te functioneren in de samenleving. “Ons revalidatiecentrum heeft daartoe een aantal zorggebouwen, verspreid over ons terrein. Hierin zijn specialisten van verschillende disciplines werkzaam, die de beschikking hebben gekregen over eigen, specifiek ingerichte ruimtes. Denk aan orthopedische revalidatie, behandeling na hersenletsel of behandelruimtes voor kinderen. Deze willen de behandelaars graag behouden of op termijn uitbreiden omdat ze een tekort ervaren,” vertelt Erik Boswinkel, directeur/bestuurder Vastgoed bij Roessingh. “Dit leverde een hoop discussie over het daadwerkelijke gebruik, vanuit facilitair vermoedden we namelijk dat het anders lag. Daarom besloten we de bezetting en benutting van de ruimtes bij te gaan houden, voor een harde onderbouwing en natuurlijk met het oog op kostenbesparing.”
Na oriëntatie, ging Boswinkel in zee met Beyond Eyes. De dienst BE Equipped plaatste eind 2019 100 sensoren en inmiddels zijn er meer dan 150 bijbesteld. Boswinkel: “De sensoren zijn per ruimte ingezet en gaven al snel, uiteraard anoniem inzicht in het gebruik. Zo bleek bijvoorbeeld dat bepaalde therapieruimtes een hele dag beschikbaar zijn voor een discipline, maar slechts 2 uur gebruikt worden. Dat zijn dure vierkante meters. Daarnaast brachten we voor twee disciplines het keukengebruik in beeld. Er was behoefte om een extra keuken bij te bouwen, maar uit de data van de sensoren bleek dat één keuken nauwelijks werd gebruikt.” De opbrengsten van de sensoren zijn dus significant. “De discussies zijn dankzij harde gebruikscijfers in de kiem gesmoord. Conclusie is onder andere dat een aantal therapieruimtes prima multidisciplinair ingericht kan worden. Dat scheelt een hoop kosten en is duurzamer,” aldus Boswinkel. “In de toekomst zie ik het ook gebeuren dat we BE Equipped uitbreiden met een planningstool, zodat behandelaars inzicht hebben in de beschikbaarheid van ruimtes en deze vooraf in tijdsblokken kunnen reserveren.”
Naast inzicht in bezetting en benutting, geven comfortsensoren inzicht in de temperatuur, luchtvochtigheid en CO₂-gehalte in de therapieruimtes, zodat deze bij verhoogde waardes direct kunnen worden aangepast. Boswinkel: “Binnen de gezondheidszorg is goede en veilige, dus gescheiden luchtbehandeling natuurlijk een vereiste. De sensoren van BE Vital hangen sinds 2019 maar hebben nu, ten tijde van COVID-19 helemaal hun vruchten afgeworpen. Bij overschrijding van de norm gaat een alarm af en krijgt de beheerder een mail.”
Boswinkel is al met al tevreden over de resultaten én samenwerking met Beyond Eyes: “Het inzicht dat we nu hebben in het gebruik van de ruimtes, heeft ons overtuigd van ons gevoel dat uitbreiding niet overal per se noodzakelijk is. Beyond Eyes heeft onderbouwing gegeven voor huidige en toekomstige huisvestingsvraagstukken en verdere discussies én onnodige kosten voorkomen. Overigens zijn we sowieso vooruitstrevend ingesteld als het gaat om technologie: ons centrum past de nieuwste ontwikkelingen op revalidatiegebied graag toe voor een betere behandeling van de patiënt. Daartoe hebben we een eigen innovatiecentrum maar zijn we dus ook in zee gegaan met Beyond Eyes; de sensortechniek is een waardevolle aanvulling. En hoewel we de data zelf analyseren, staan hun specialisten altijd klaar om ons te ondersteunen bij vragen of onduidelijkheden.”
Weten hoe onze diensten bij kunnen dragen aan slimmere gebouwen, blijere mensen en een betere wereld? We helpen je graag verder.